S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

NOVINKY

arr3Dátum - Novinka č.1Obsah tejto sekcie je možné editovať v ponuke Obsah webu -> Štruktúra menu -> Novinky... arr3Dátum - Novinka č.2Tu je umiestnený text novinky. Prvých 30 znakov bude zobrazené na úvodnej strane a zvyšok textu na...

NAJPREDÁVANEJŠÍ

naša cena 19,90 EUR
skladom
naša cena 24,00 EUR
skladom
naša cena 60,90 EUR
skladom

KONTAKTY

PEALLA PANVICE
Osobný odber:
Ľaliová 10, Bratislava
tel: 0919 275 553
ikotliky@ikotliky.sk

tovar



Čo je to PAELLA?

PAELLA

Paella je typické španielske jedlo z ryže , podobné rizote alebo kari . Pochádza zo španielskeho mesta Valencia. Ľudia , ktorí v Španielsku nežijú , paellu zvyčajne vnímajú ako národné jedlo Španielska , ale väčšina Španielov ju skôr pokladá za regionálny pokrm , vyskytujúce sa v oblasti Valencia . Obyvatelia Valencie ju naopak považujú za jeden zo svojich symbolov .

Podobne ako v prípade rizota existuje veľa receptov s rôznymi ingredienciami . Na rozdiel od rizota sa však v Paella častejšie objavujú plody mora , zelenina a korenie . Pripravuje sa na špeciálne nízkej rovnej panvici s ušami zvané paellera a výsledný pokrm je menej lepivý.

Paella sa prvýkrát objavila v chudobnejších oblastiach na juhu Španielska . Vznikla na rybárskych lodiach na spôsob arroz caldoso; išlo vtedy o jedno z najchudobnejších jedál pre rybárov. Pri príprave paelly je najdôležitejšou prísadou ryža, ktorá sa neumýva, pretože škrob pri varení spôsobuje potrebnej zahustenie .

Dnes už PAELLU pripravujú ľudia po celom svete a prispôsobujú si ju vlastným chutiam a možnostiam.

Aj keď to už nie je PAELLA v pravom slova zmysle, ale existuje množstvo alternatív ako si pripraviť jedlo podobné originálnej PAELLA a použiť vlastné ingediencie podľa chuti.


Existujú tri najznámejšie druhy paelly :

1. Paella na valenciánský spôsob ( španielsky paella valenciana ) zvyčajne obsahuje zeleninu, mäso ( kuracie, králičie alebo kačacie ), slimáky, fazuľa a korenia.

2. Paella s morskými plodmi ( paella de marisco ) nahrádza mäso a slimáky morskými plodmi a neobsahuje fazuľu.

3- Paella mix ( paella mixta ) je ľubovoľnou kombináciou mäsa, morských plodov, zeleniny a fazule. Ďalšími dôležitými prísadami sú šafran a olivový olej.


Paella sa po dobu prípravy ničím nezakrýva . Neskôr sa môže prikryť pokrievkou alebo fóliou a dať nad paru asi na 30 minút , aby " došla ". Ryža sa nikdy nenecháva úplne dovariť , má byť naopak vnútri ľahko chrumkavá. Veľkou chybou, ktorej sa dnešný kuchári dopúšťajú, je miešanie rýb ( resp. morských plodov ) s bravčovým či hydinovým mäsom, pretože potom chutí aj kuracie alebo akékoľvek iné mäso ako ryba. Tento mix sa skôr objavuje vo vnútrozemí a na severe Španielska. Pokrm by nikdy nemal byť ostrý či pikantný. Rozšírená informácia, že Španieli majú radi ostré jedlá, je skôr mýtus. Len mizivé percento ľudí si paellu skutočne priostrí.

Čerešničkou na konci je jemé dochutenie paelly šafránom tesne pred dovarením.

Zdroj : Wikipedia

Zdroj: paellapanvice.sk

 


 

MWMxMmM