Paella de Mrisco vo voľnom preklade zanamená paella s morskými plodmi.
Takto pripravená paella patrí k najznámejším spôsobom prípravy na svete.
Základom je samozrejme ryža, morské plody, šafrán a paradajky.
Chutná kombinácia morských plodov, ako sú chobotnice, krevety, mušle a iné s kvalitnou ryžou je tou pravou pochúťkou na víkend v akomkoľvek ročnom období.
Paellu môžete pripravovať na otvorenom ohni, plynovom sporáku, alebo na paella horákoch.
Na prípravu paelly je v prvom rade dôležité mať kvalitnú originál paellu panvicu, či už oceľovú, alebo smaltovanú.
Teraz si ukážeme jeden celkom jednoduchý recept na výbornú paellu s mušlami a krevetami.
Na prápravu 6 - 8 porcii budeme potrebovať:
Ingrediencie:
- 1 ks cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 400 g ryže
- 200 ml paradajkový pretlak / alebo krájané cherry paradajky
- 10 ks kreviet
- 1/2 kg slávok
- 1/2 kg kalmarov
- Olivový olej
- Šafrán
- 1 lyžička sladkej mletej papriky
- Vývar
Ako na to.
Najskôr si v menšom hrnci musíme pripraviť slávky, ktoré pred tým dôkladne umyjeme.
Do hrnca nalejeme trochu olivového oleja a slávka si v ňom opečieme. Keď sú slávky pekne otvorené, môžeme ich odstaviť a precediť.
Vývar si odložíme na podlievanie paelly.
Na paella panvici si zohrejeme olivový olej na ktorom na slabšom plameni osmažíme krevety zo všetkých strán.
Krevety si potom vyložíme z panvice a na výpeku osmažíme prelisovaný, alebo nakrájaný cesnak a nadrobno nakrájanú cibuľu.
Všetko to robíme na slabom až miernom plameni.
Medzičasom si očistíme kalmáre, ktoré môžeme nakrájať na krúžky.
Takto pripravené kalmáre vložíme do osmaženej cibule s cesnakom, premiešame a varím asi 8 - 10 minút.
Teraz je na rade paradajkový pretlak spolu s červenou paprikou, ktoré pridáme na panvicu. Môžme použiť aj na štvrtinky nakrájané cherry paradajky.
Keď je všetko spolu pekne premiešané, pridáme vývar zo sláviek a následne asi 1/2 L zeleninového vývaru.
Keď nám začne vývar mierne vierť, rovnomerne po panvici rozsypeme všetku ryžu a zamiešame.
Dochutíme soľou.
Ďalej už nemiešame a varíme 5-7 minút na silnejšiom plameni, následne oheň zmiernime a varíme ešte 10 minúť.
V závislosti od kvality ryže je doba varenie rôzna, preto odporúčame si stav ryže priebežne kontrolovať a v prípade potreby ešte dolievať vývar.
Ak už je tekutina takmer úplne zredukovaná, vrátime do panvice krevety a posypeme šafránom.
Tesne pred dovarením vložíme do panvice pripravené slávky a odstavíme.
Nakoniec môžme paellu ozdobiť nakrájaným citrónom
Takže už stačí len popriať dobrú chuť!