S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.

Paella de Marisco

28.03.2017

Paella de Marisco

Paella recept - Paella de Marisco - Najznámejšia paella s morskými plodmi

Paella de Mrisco vo voľnom preklade zanamená paella s morskými plodmi.

Takto pripravená paella patrí k najznámejším spôsobom prípravy na svete.

Základom je samozrejme ryža, morské plody, šafrán a paradajky.

Chutná kombinácia morských plodov, ako sú chobotnice, krevety, mušle a iné s kvalitnou ryžou je tou pravou pochúťkou na víkend v akomkoľvek ročnom období.

Paellu môžete pripravovať na otvorenom ohni, plynovom sporáku, alebo na paella horákoch.

Na prípravu paelly je v prvom rade dôležité mať kvalitnú originál paellu panvicu, či už oceľovú, alebo smaltovanú.

 

Teraz si ukážeme jeden celkom jednoduchý recept na výbornú paellu s mušlami a krevetami.

Na prápravu 6 - 8 porcii budeme potrebovať:

 

Ingrediencie:

- 1 ks cibuľa

- 4 strúčiky cesnaku

- 400 g ryže

- 200 ml paradajkový pretlak / alebo krájané cherry paradajky

- 10 ks kreviet

- 1/2 kg slávok

- 1/2 kg kalmarov

- Olivový olej

- Šafrán

- 1 lyžička sladkej mletej papriky

- Vývar

 

Ako na to.

 

Najskôr si v menšom hrnci musíme pripraviť slávky, ktoré pred tým dôkladne umyjeme.

Do hrnca nalejeme trochu olivového oleja a slávka si v ňom opečieme. Keď sú slávky pekne otvorené, môžeme ich odstaviť a precediť.

Vývar si odložíme na podlievanie paelly.

 

Na paella panvici si zohrejeme olivový olej na ktorom na slabšom plameni osmažíme krevety zo všetkých strán.

Krevety si potom vyložíme z panvice a na výpeku osmažíme prelisovaný, alebo nakrájaný cesnak a nadrobno nakrájanú cibuľu.

Všetko to robíme na slabom až miernom plameni.

Medzičasom si očistíme kalmáre, ktoré môžeme nakrájať na krúžky.

Takto pripravené kalmáre vložíme do osmaženej cibule s cesnakom, premiešame a varím asi 8 - 10 minút.

Teraz je na rade paradajkový pretlak spolu s červenou paprikou, ktoré pridáme na panvicu. Môžme použiť aj na štvrtinky nakrájané cherry paradajky.

Keď je všetko spolu pekne premiešané, pridáme vývar zo sláviek a následne asi 1/2 L zeleninového vývaru.

Keď nám začne vývar mierne vierť, rovnomerne po panvici rozsypeme všetku ryžu a zamiešame.

Dochutíme soľou.

Ďalej už nemiešame a varíme 5-7 minút na silnejšiom plameni, následne oheň zmiernime a varíme ešte 10 minúť.

V závislosti od kvality ryže je doba varenie rôzna, preto odporúčame si stav ryže priebežne kontrolovať a v prípade potreby ešte dolievať vývar.

Ak už je tekutina takmer úplne zredukovaná, vrátime do panvice krevety a posypeme šafránom.

Tesne pred dovarením vložíme do panvice pripravené slávky a odstavíme.

 

Nakoniec môžme paellu ozdobiť nakrájaným citrónom

 

 Takže už stačí len popriať dobrú chuť!

 Paella recept morské plody

 

NWM2MDM1Z