S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

PAELLA VALENCIANA

28.03.2017

PAELLA VALENCIANA

Predstavujeme vám originál recept na Paellu Valenciana

PAELLA VALENCIANA je jeden z najznámejších spôsobov prípravy paella na svete. Tento regionálny Španielský pokrm je tvorený prevažne z ryže, králičieho a kuracieho mäsa.

Tajomstvom prípravy je dokonalé dorobená ryža, ktorá nesmie byť tvrdá, ani rozvarená.

Ryža musí byť v strede jemne, skutočne jemne chrumkavá.

Na prípravu paelly budete v prvom rade potrebovať kvalitnú paella panvicu. Tradične sa paella pripravuje na oceľovej paella panvici, avšak dnes je bezproblémové aj použitie nerezovej, či smaltovanej paella panvice.

Veľkosť panvice je potrebné si zvoliť podľa počtu poricíí, ktoré chcete pripravovať.

Základom prípravy paella Valenciana je teda ryža, králičie mäso, kuracie mäso, slimáky..

 

Poďme teda na recept paella Valenciana.

Na prípravu pre 6 osôb budeme potrebovať.

 

Paella panvicu napríklad oceľovú, priemer: 34 cm

 

Ingrediencie:

- 600 g kvalitnej ryže

- 300 g kuracie mäso - najlepšie stehná

- 200 g králičie mäso

- 250 g miešaných zelených a bielych fazúľ

- Prepasírované paradajky, alebo 250 g rajčinový pretlak

- Lyžicu sladkej papriky

- 1/3 lyžice šafránu

- 1 strúčik cesnaku

- 20 ks slimákov (môžu byť aj mrazené)

- Kurací vývar, podľa potreby cca 2 L

- Panenský olivový olej

- soľ

Ako na to.

Ak používame niektoré prísady mrazené, je potrebné si ich v prvom rade nechať rozmraziť.

Očistíme si zeleninu (cesnak, fazuľe) a pripravíme do misiek.

Na rozohriatu panvicu poliatu olivovým olejom vložíme kuracie aj králičie mäso a opekáme do zlatista.

Akonáhle je mäso pekne zlatisté, prídáme cesnak a papriku. Mierne posmažíme.

Následne pridáme mix fazúľ, premiešame a tiež mierne osmažíme a pridáme paradajky, alebo pretlak.

Teraz môžme pridať vývar a nechať ho zovrieť. Na 600g ryže odporúčame použiť cca 2 L vývaru, v závislosti od vlastnosti ryže (podľa skúseností)

Akonáhle nám vývar vrie, posypeme jedlo ryžov, posolíme a  premiešame. Na miešanie paelly je najvhodnejšia plytká naberačka s dierami.

Ryža musí byť celá ponorená vo vývare.

Keď ryža trošku naseje vývaru, posypeme celú panvicu šafránom.

Ak je tekutina približne z polovice vyparená, pridáme slimáky ( Slimáky sa používaju hlavne pri tejto príprave paella Valenciana, avšak nie je nutné ich použiť)

Ak sa nám vývar vyparí, resp. vpije do ryže a ryža sa jemne dotýka povrchu panvice, paella je hotová!

Ryža sa nám mierne opečie na dne panvice, paellu necháme pár minút odstáť a môžme podávať.

Paella panvicu môžme ozodbiť kúskami citrónu.

Takto pripravenú paellu možme podávať priamo z panvice na tanier, alebo na servírovacie paella panvice

Pre chuť môžme na záver pridať aj zelené olivy.

Paellu je možné pripravovať na paella horákoch, otovrenom ohni, ale aj na plynovom sporáku.

 

 V prípade prípravy paella Valenciana pre viac osôb sa gramáž a množstvo ingrediencii priamo úmerne zvyšuje.

 

 Paella súprava pre 8 porcií

 Súprava na paellu

 

YzZhZjA1Nj